Fastball Magazine

CEB vraagt Nederland om organisatie Super 6

2016-07-24-Hans van Leuven - Madrieco-003

‘Een evenement kan niet zonder rijksbijdrage, maar subsidie verstrekken we niet op basis van iemands blauwe ogen’

De WBC, het WPT, de HHW en EK’s en vanaf dit jaar de S6. De internationale honkbal- en softbalwereld krijgt er namelijk een groot internationaal toernooi bij. De Super 6, de zes beste teams van Europa verenigd in één stadion. Gastheer bij deze eerste editie is ETO ballpark in Hoofddorp, de organisatie is in handen van de nationale bond KNBSB, september 2018 is de maand waarin het moet gebeuren.

Het doorschuiven van het Europees kampioenschap van 2018 naar 2019 is een van de belangrijkste redenen geweest voor de Europese bond CEB om het evenement in het leven te roepen. Het EK moet als Europees kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen beter aansluiten door het in een olympisch jaar te organiseren. Richting de Spelen van 2020 (Tokio, Japan) is 2019 dan een betere optie en dus wordt het EK - dat om het jaar wordt gehouden - naar de oneven jaren in de olympische cyclus verplaatst. In 2017 stonden ook nog de Wold Baseball Classic en het World Port Tournament op de kalender, maar die keren respectievelijk pas weer in 2021 en 2019 terug op de agenda. Dus zou 2018 verstoken blijven van een groot en aansprekend internationaal honkbaltoernooi.

Dat ging de CEB iets te ver en zo ontstond het idee tot een gecombineerd evenement met de zes beste honkbal- en softbalteams van Europa in één toernooi. Finalisten Nederland en Spanje van het laatste EK-honkbal krijgen sowieso een uitnodiging en worden aangevuld met Italië, Duitsland, Tsjechië en België, de nummers drie tot en met zes van het EK-honkbal. Ook bij de softbalsters staat Nederland als regerend Europees kampioen bovenaan de deelnemerslijst van de Super 6 softbalteams, waarvoor verder de dames van Italië, Groot-Brittannië, Tsjechië, Griekenland en Rusland zich mogen opmaken.

Lees verder in Fastball Magazine, editie februari.
Door: Nol de Vries