Fastball Magazine

60 jaar Amsterdam Pirates

2016-07-24-Hans van Leuven - Madrieco-003

Het Nederlandse honkbal kent zijn oorsprong in Amsterdam. Het eerste honkbal werd gespeeld op het ijsbaanterrein achter het Rijksmuseum, nu het Museumplein. De Nederlandse Honkbalbond werd in 1912 in Amsterdam opgericht met ruim 100 leden in 4 clubs, allemaal Amsterdams. In de jaren daarna werd honkbal als zomersport vaak in één club ondergebracht met voetbal. Zo had bijvoorbeeld Ajax een honkbalafdeling en een verdienstelijke jonge catcher met de naam Johan Cruijff… Zijn Ajax honkbalshirt is momenteel onderdeel van de collectie van het Loek Loevendie honkbalmuseum.

Ook voetbalvereniging Rap begon met honkbal. In de winter van 1958 en 1959 besluit een aantal leden van Rap, waaronder Loek Loevendie en Jaap van der Zee, een honkbalafdeling op te richten. Op 17 februari 1959 is Rap-honkbal een feit; Dit jaar dus exact 60 jaar geleden!

Lees het gehele verhaal, ook het voorwoord van voorzitter, de heer Gijsbers, en een interview met Bob Prins, initiator van het BP Sports Center in Amsterdam, volgende week in Fastball Magazine, editie maart 2019.